Η ανάλυση της οδικής ασφάλειας στηρίχθηκε σε καταγραφές τροχαίων συμβάντων που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου Κρήτης. Σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα ανάλυση τα τροχαία συμβάντα που συμβαίνουν στον ΒΟΑΚ, καθώς είναι εκτός αρμοδιότητάς τόσο της τροχαίας Ηρακλείου όσο και του Δήμου.
Τα δεδομένα από το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου Κρήτης αφορούν στην περίοδο 2015-2020. Η επιλογή των πιο πρόσφατων στοιχείων σχετίζεται με το γεγονός ότι κατά την περίοδο αυτή δεν έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αλλαγές στο οδικό δίκτυο και η χωρική τους ανάλυση μας επιτρέπει να βρούμε τα επικίνδυνα σημεία.
Στη βάση δεδομένων, που δημιουργήθηκε από την ομάδα έργου, επιλέχθηκαν τα τροχαία συμβάντα που καταγράφηκαν εντός των ορίων του Δήμου Ηρακλείου. Επίσης, τόσο στη στατιστική όσο και στη χωρική ανάλυση λαμβάνονται υπόψη μόνο τα τροχαία συμβάντα με παθόντες, δηλαδή αυτά που καταγράφονται θάνατοι ή τραυματισμοί (σοβαροί και ελαφρείς) και όχι αυτά στα οποία προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.
Στον Δήμο Ηρακλείου (δίκτυο ελέγχου εντός περιοχής παρέμβασης) κατά μέσο όρο καταγράφονται 27,33 τροχαία συμβάντα με παθόντες ανά έτος. Στο σύνολο, τα 77 από τα 164 συμβάντα (46,95%) είναι είτε θανατηφόρα είτε με σοβαρούς τραυματισμούς. Κατά μέσο όρο, σε 4,67 και 8,17 τροχαία συμβάντα ετησίως, τουλάχιστον ένας μετακινούμενος είτε χάνει τη ζωή του είτε τραυματίζεται σοβαρά, αντίστοιχα. Ο μεγαλύτερος αριθμός σοβαρών συμβάντων παρατηρήθηκε κατά το έτος 2016 με την ύπαρξη 39 τροχαίων. Στο πιο πρόσφατο έτος 2020 καταγράφηκαν τα λιγότερα τροχαία συμβάντα- γεγονός που σχετίζεται σημαντικά με τους περιορισμούς κυκλοφορίας λόγω πανδημίας.

Αξιολογώντας τα τροχαία συμβάντα ανά μέσο μετακίνησης παρατηρούμε ότι το αυτοκίνητο εμπλέκεται στα 110 συμβάντα από τα συνολικά 164. Επίσης, στα 92 από τα 164 τροχαία, ένας από τους δυο εμπλεκόμενους ήταν αναβάτης μηχανοκίνητου δίκυκλου (μηχανης).
Ο μέσος όρος των συγκρούσεων ετησίως στα μηχανοκίνητα δίκυκλα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα υψηλός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς οι μηχανές αποτελούν περίπου το 20-25% του κυκλοφοριακού φόρτου, ενώ τα αυτοκίνητα περίπου το 75%.
Κάθε χρόνο, σε 4.67 τροχαία συμβάντα εμπλεκεται τουλάχιστον ένας πεζός . Όπως φαίνεται στον επόμενο Πίνακα, στον Δήμο Ηρακλείου έχει καταγράφει ένας σοβαρός τραυματισμός ποδηλάτη συνολικά. Αυτό το στοιχείο δεν τεκμηριώνει ότι η πόλη του Ηρακλείου είναι ασφαλής (ή μη) για χρήση ποδηλάτου, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι ποδηλάτες αποτελούν λιγότερο από το 2% συνολικού κυκλοφοριακού φόρτου, ενώ δεν υπάρχουν ασφαλείς υποδομές κίνησης.

Στον Δήμο Ηρακλείου παρατηρείται ότι τα περισσότερα τροχαία συμβάντα συμβαίνουν κατά τους μήνες της Άνοιξης. Αντίθετα, τους καλοκαιρινούς μήνες της περιόδου 2015-2020, ο αριθμός των τροχαίων συμβάντων παρουσιάστηκε εμφανώς μειωμένος, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.
Αυτό το στοιχείο έρχεται σε αντίθεση με αποτελέσματα σχετικά με την οδική ασφάλεια σε πολλούς Δήμους της Κρήτης. Εκεί ο αριθμός των σοβαρών τροχαίων συμβάντων αυξάνεται σημαντικά τους θερινούς μήνες λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, γεγονός ωστόσο που δεν παρατηρείται στο Ηράκλειο, καθώς έχει υψηλούς φόρτους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.


Πηγή: Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου Κρήτης, Επεξεργασία: Ομάδα Έργου ΣΒΑΚ Ηρακλείου

Πηγή: Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου Κρήτης, Επεξεργασία: Ομάδα Έργου ΣΒΑΚ Ηρακλείου
Παραπάνω είδατε σε χάρτη τα σημεία όπου πραγματοποιούνται πολλά τροχαία και απαιτείται:
- έλεγχος και αστυνόμευση
- ανασχεδιασμός του οδικού περιβάλλοντος
- αναβάθμιση του δημόσιου χώρου για όλους τους χρήστες
- πρόσθετες ρυθμίσεις ή ειδική ενημέρωση των διερχόμενων
Αν εντοπίζεται άλλα σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις στείλτε την τοποθεσία με περιγραφή στο: svakher@gmail.com