33522d5d5d2a2a17e0fd3c9598c4c7dc
f62649a6e9bb5fce642c915c72686497
33522d5d5d2a2a17e0fd3c9598c4c7dc
Το ΣΒΑΚ Ηρακλείου στο 4ο Φεστιβάλ Αστικής Οικολογίας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ομάδα Heraklion Eco Voice πραγματοποίησε ένα διήμερο εκδηλώσεων στο Πάρκο Γεωργιάδη, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Ιουνίου.
Την Κυριακή 6 Ιουνίου η ομάδα του ΣΒΑΚ Ηρακλείου ήταν εκεί και μιλήσαμε για τα προτεινόμενα σενάρια των ποδηλατόδρομων.





Η κα Μαρία Σίτη, Συγκοινωνιολόγος, παρουσίασε και εξήγησε τα δύο προτεινόμενα σενάρια, ενώ όσοι βρέθηκαν στο πάρκο είχαν την ευκαιρία να κάνουν τα δικά τους σχόλια αλλά και να τοποθετήσουν πινέζες, πάνω στους χάρτες των σεναρίων, σε οδούς που εκείνοι θα ήθελαν να γίνει ποδηλατοδρόμος.
Τι έδειξε η ανάλυση τροχαίων για το Δήμο Ηρακλείου;
Η ανάλυση της οδικής ασφάλειας στηρίχθηκε σε καταγραφές τροχαίων συμβάντων που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου Κρήτης. Σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα ανάλυση τα τροχαία συμβάντα που συμβαίνουν στον ΒΟΑΚ, καθώς είναι εκτός αρμοδιότητάς τόσο της τροχαίας Ηρακλείου όσο και του Δήμου.
Συνεχίστε να διαβάζετε «Τι έδειξε η ανάλυση τροχαίων για το Δήμο Ηρακλείου;».Πως μετακινούνται οι κάτοικοι του Δήμου Ηρακλείου;
Βασικός τρόπος μετακίνησης στην πόλη είναι το ιδιωτικό ΙΧ και το ιδιωτικό μηχανοκίνητο δίκυκλο (μηχανή).
Ο ρόλος της Δημόσιας συγκοινωνίας είναι κατά κανόνα συμπληρωματικός, βασικές συνδέσεις εξυπηρετούν πόλους, όπως τις βασικές συνοικίες, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία.
Αρκεί να σημειωθεί ότι (σχετικά) πρόσφατες μετρήσεις σύνθεσης κυκλοφορίας στα όρια παλιάς και νέας πόλης (Κόμβος ΟΑΣΗ), παρουσιάζουν υψηλότατα ποσοστά κίνησης με ΙΧ (περί το 65%), ενώ τα μηχανοκίνητα δίκυκλα πρωταγωνιστούν όσο σε λίγα μέρη της Ελλάδας (±27%). Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό κυκλοφορίας ποδηλάτων και λεωφορείων (1% και 2% αντίστοιχα) αποδεικνύει την απόλυτη κυριαρχία της ιδιωτικής μετακίνησης στην πόλη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία θορύβου και ρύπανσης που παρακολουθούνται από επιστημονικούς φορείς της περιοχής.
Συνεχίστε να διαβάζετε «Πως μετακινούνται οι κάτοικοι του Δήμου Ηρακλείου;».Τι έδειξε η ανάλυση για τη συγκοινωνία;
Στο Ηράκλειο υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο χερσαίων συγκοινωνιών το οποίο σε γενικές γραμμές εξυπηρετεί τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών. Οι χερσαίες συγκοινωνίες πραγματοποιούνται: α) με αστικά λεωφορεία (τοπική συγκοινωνία), εντός των ορίων των Ηρακλείου, Γαζίου και Αλικαρνασσού και β) με υπεραστικά λεωφορεία προς γειτονικους οικισμους, δημους και περιφερειακες ενοτητες. Το δίκτυο εξυπηρέτησης των ΜΜΜ του Ηρακλείου αποτελείται μόνο από λεωφορειακές γραμμές και δεν έχει μέσα σταθερής τροχιάς. Δεν εντοπίζονται υποδομές για γραμμές προτεραιότητας ή διαδρομές express.
Συνεχίστε να διαβάζετε «Τι έδειξε η ανάλυση για τη συγκοινωνία;».Τι έδειξε η ανάλυση για το ποδήλατο;
Οι υποδομές για το ποδήλατο στο Ηράκλειο εξαντλούνται σε σημειακές παρεμβάσεις στο παραλιακό δίκτυο και στη Λεωφόρο Κνωσού, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκαν ποδηλατοστάσια σε σημεία του κέντρου της πόλης. Οι ποδηλατόδρομοι που εντοπίζονται είναι:
- ο Παραλιακός Ποδηλατόδρομος Καράβολα προς Παγκρήτιο, με διακριτή χάραξη δίπλα σε πεζόδρομο, μήκους 1,2km
- ο Ποδηλατόδρομος Λιμένα Ηρακλείου, επί του πεζοδρομίου με διακοπτομενη ροη, μήκους ~1,5km.
- ο Ποδηλατόδρομος Κνωσού, με Μονόδρομες λωρίδες ποδηλάτου (Cycle Lane) εκατέρωθεν του οδοστρώματος, μήκους ~1,7km ανά κατεύθυνση, ο οποίος ωστόσο είναι πρακτικά ανύπαρκτος καθώς είναι σταθερά κατειλημμένος από παράνομα σταθμευμένα οχήματα και κάδους απορριμμάτων.
Δείτε παρακάτω τις υφιστάμενες υποδομείς ποδηλάτου και τα σημεία όπου εντοπίζονται χώροι στάθμευσης ποδηλάτου.
Συνεχίστε να διαβάζετε «Τι έδειξε η ανάλυση για το ποδήλατο;».Τι έδειξε ή ανάλυση για τους πεζούς;
Η υποδομή για τους πεζούς στην πόλη του Ηρακλείου χαρακτηρίζεται από πολλές ελλείψεις και βασικές προβληματικές. Υπάρχουν ωστόσο σημαντικά τμήματα που έχουν ευνοικές συνθήκες για περπάτημα κυρίως στο κέντρο της πόλης, ενώ προγραμματίζονται πλήθος παρεμβάσεων σε ευρύτερες γειτονιές της πόλης.
Πεζοδρομημένες ζώνες – Περιοχές Carfree
Το οδικό δίκτυο της πόλης περιλαμβάνει μία αρκετά μεγάλη πεζοδρομημένη περιοχή, με πεζοδρομημένες ζώνες στην Παλιά Πόλη Ηρακλείου, περιξ της Πλατείας Ελευθερίας, στο Βαλιδέ Τζαμί κ.α. Σε αυτή την περιοχή συναντάται το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής κίνησης της πόλης αλλά και πολλά εστιατόρια, μπαρ και άλλα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Πεζοδρομημένη περιοχή, χωρίς διέλευση οχημάτων, αποτελεί και μέρος του παραλιακού μετώπου, βόρεια της Λ. Σοφ. Βενιζέλου (Καράβολας). Στο συνολο τους οι πεζοδρομημενες οδοι εκτεινονται σε μηκος περιπου 9χιλιομετρων.
Συνεχίστε να διαβάζετε «Τι έδειξε ή ανάλυση για τους πεζούς;».